Verschil tussen Fysiotherapie en Manuele Therapie

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen Fysiotherapie en Manuele Therapie? Een Manueel Therapeut beschikt over uitgebreidere technieken om de gewrichten en de wervelkolom te behandelen. Hierdoor is een Manueel Therapeut beter in staat om de oorzaak van lastige blessures te achterhalen. Logisch dus dat de opleiding Manuele Therapie 4 jaar langer duurt dan de opleiding Fysiotherapie.

Verschil tussen ‘gewone’ Manuele Therapie en Manuele Therapie E.S.®

Dit zijn de grootste 4 verschillen:
– Behandeltijd: een ‘gewone’ Manueel Therapeut behandelt 15-30 minuten, terwijl een Manueel Therapeut E.S. ® 60 minuten behandelt.
– Lokaal of hele lichaam: de Manueel Therapeut E.S. ® behandelt het hele lichaam. Ook al zit de pijn in je schouder, dan wordt bijvoorbeeld ook je rug, knieën en voeten behandeld. De ‘gewone’ Manueel Therapeut legt over het algemeen meer zijn focus op de pijnplekken.
– Manipuleren (kraken) of zachte behandeling: de ‘gewone’ Manueel Therapeut heeft geleerd om te ‘manipuleren’ (kraken). Sommige mensen ervaren dit als pijnlijk en eng. De E.S. therapeut behandelt zacht en pijnvrij.
– Vergoeding: ‘gewone’ Manuele Therapie wordt volledig vergoed uit de aanvullende verzekering. Voor Manuele Therapie E.S. ® geldt vaak een eigen bijdrage uit de aanvullende verzekering.

Verschil tussen Manuele Therapie E.S.® en Chiropractie

Dit zijn de 3 grootste verschillen:
Behandeltijd: een Chiropractor behandelt ongeveer 10 minuten, terwijl een Manueel Therapeut E.S. ® 60 minuten behandelt. 
Lokaal of hele lichaam: de E.S. therapeut behandelt het hele lichaam. Ook al zit de pijn in je schouder, dan wordt bijvoorbeeld ook je rug, knieën en voeten behandeld. De Chiropractor heeft ook een holistische visie maar heeft een stuk minder behandeltijd. 
Manipuleren (kraken) of zachte behandeling: de nadruk bij Chiropractie ligt op ‘manipuleren’ (kraken) van gewrichten. Sommige mensen ervaren dit als pijnlijk en eng. De E.S. therapeut heeft geleerd om zacht te behandelen zonder dat het pijn doet.

Verschil tussen Manuele Therapie E.S.® en Orthomanuele Therapie

De verschillen zijn ongeveer vergelijkbaar met Chiropractie. Het grootste verschil is dat een Orthomanueel Therapeut vaak een ‘hamertje’ gebruikt om de wervels te ‘manipuleren’ (kraken/ recht zetten).

Verschil tussen Manuele Therapie E.S.® en Osteopathie

Eigenlijk komen Manuele Therapie E.S. en Osteopathie nog het meeste met elkaar overeen. Het grootste verschil is dat een Osteopaat zich meer focust op het behandelen van de organen en een Manueel Therapeut E.S. meer op de gewrichten.

Nieuwsgierig geworden? Lees hier meer over Manuele Therapie E.S. ®.

Neem gerust contact op voor meer informatie of vraag een gratis adviesgesprek aan.