Schouderpijn

Heb je last van je schouder? Voelt je schouder stijf en pijnlijk? Geen zorgen, dit komt vaak voor. Het is de op één na meest voorkomende klacht. Echter, heb je er zoveel last van dat je minder goed kan functioneren? Dan is het verstandig om het eens te laten onderzoeken door een Manueel Therapeut. Een behandeling Manuele Therapie bij schouderpijn kan werken! 

Het schoudergewricht, niet één gewricht

Je schouder is een complex gewricht. Het bestaat uit een kop en kom en vele andere structuren zoals kapsel, banden, pezen en heel veel spieren. Bovendien is je schouder niet één gewricht. Je schouderblad en sleutelbeen horen ook bij je schoudergordel. Kortom, door de velen structuren en gewrichten in je schouder, kan je pijn op verschillende plekken in je schouder zitten.

4 Feiten over schouderpijn

 • Schouderpijn is de op één na meest voorkomende klacht.
 • Van de 1000 mensen die naar de huisarts gaan, hebben ongeveer 16 mensen pijn aan hun schouder.
 • Ongeveer 60% van de mensen is na een jaar klachtenvrij.
 • Manuele therapie is effectiever dan algemene fysiotherapie bij een frozen shoulder.

Soorten schouderpijn

 • Slijmbeursontsteking (bursitis): ontsteking van de slijmbeurs (zakje vocht tussen je spier/pees en je bot die schuren voorkomt). Kenmerkend: pijn rondom je schouder, verergering bij liggen op je schouder.
 • Peesontsteking (tendinitis): ontstaat vrij plotseling.
 • Peesinklemming (impingement): diepe zeurende pijn rondom je schouder. Verergerd met bewegen.
 • Frozen shoulder: (zeer) stijve schouder. 3 fases: de pijn en stijfheid nemen toe. Fase 2: pijn neemt af, stijfheid neemt toe. Fase 3: pijn en stijfheid nemen af.
 • Instabiele schouder: gaat makkelijk uit de kom.
 • Schouder uit de kom (luxatie)
 • Schoudergordelsyndroom (TOS: Thoracic outlet syndroom): beknelling van een zenuw of bloedvat in je schouderregio met als gevolg pijn in je schouder, arm (en hand). Eventueel doof, koud of tintelingen.
 • Breuk van het sleutelbeen/ schouderblad/ kop/ kom.
 • Spierknoop in je schouder geeft uitstralende pijn.
 • Artrose/ Artritis.

Chronische schouderpijn

Veel mensen met schouderpijn hebben dit al heel lang. Als je pijn langer dan 3 maanden geleden is ontstaan, word je blessure `chronisch’ genoemd. Ook kan het zijn dat je klachten over gaan, maar later weer terug komen. Dan is je blessure niet goed opgelost.

Manuele Therapie E.S. bij schouderpijn

Vaak heeft schouderpijn te maken met het niet goed bewegen van je schouder. Omdat je schouder uit verschillende gewrichten, spieren en banden bestaat kan de oorzaak van je pijn ook op verschillende plekken liggen. Slechts in enkele gevallen is er iets in je schouder kapot of beschadigd. Echter, schouderpijn kan ook uit je nek, bovenrug of zelfs uit je onderrug komen. Om deze reden wordt met Manuele Therapie E.S.® niet alleen je schoudergewricht uitvoerig onderzocht en behandeld, maar ook de regio`s eromheen. De behandeling is zacht en er wordt niet gekraakt. Zie onderstaande afbeelding voor het effect van de insturende behandeling van een Manueel Therapeut E.S.® op de schouder van iemand met schouderpijn. Ten slotte krijg je adviezen en oefeningen mee waar je zelf mee aan de slag kunt.

Wetenschappelijk bewijs: verdubbelde kans op herstel met Manuele Therapie

Mensen met schouderklachten en daarnaast nekklachten, verdubbelen hun kans op herstel wanneer ze Manuele Therapie krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van de Groningse bewegingswetenschapper Gert Bergman (Annals of Internal Medicine, 21 sept. 2004). Na 12 weken was 43 procent van de patiënten met Manuele Therapie hersteld. Terwijl van de patiënten die alleen bij de huisarts waren geweest maar 21 procent was hersteld. Een verschil van 22 procent. Ook na een jaar waren de positieve effecten van Manuele Therapie nog te zien. Het verschil was toen nog steeds 17 procent. Mensen die Manuele Therapie hadden ondergaan, hadden dat hele jaar minder pijn een minder bewegingsbeperkingen.
bron: website VMT, manueeltherapeuten.nl.

Kortom, heb jij (al lange tijd) schouderpijn en wil je dit eens grondig laten onderzoeken en behandelen? Een behandeling Manuele Therapie E.S. ® bij schouderpijn kan helpen voor jou!

Nieuwsgierig geworden? Lees hier meer over Manuele Therapie E.S. ®.

Neem gerust contact op voor meer informatie of vraag een gratis adviesgesprek aan.


Invloed van de behandeltechniek op de verplaatsing van botstukken in een schoudergewricht.
De vingers zijn van de behandelaar. Bron: Hans Vuurmans, Nederhorst den Berg.