Naast Manuele Therapie E.S. bied ik ook andere therapieën aan.

(Sport) Fysiotherapie

(Sport) Fysiotherapie richt zich op het oplossen van blessures en het revalideren na operaties.

De behandeling kan bestaan uit:

  • Technieken om de gewrichten beter te laten bewegen
  • (Sport) massagetechnieken
  • Oefeningen gericht het verbeteren van spierkracht/stabiliteit
  • Houdingsinstructies
  • Sport specifieke training
  • Medical taping
  • Dry Needling
  • Coaching

Voor fysiotherapie is geen verwijsbrief nodig van de huisarts of een specialist. Behandeling wordt vergoed uit de aanvullende verzekering.


Oedeemtherapie

Heb je last van vermoeide en onrustige benen, spataderen of dikke enkels? Misschien is er dan sprake van vochtophoping in het lichaam. Een steunkeus of oedeemtherapie kan een oplossing zijn.

Wat is oedeemtherapie?

Oedeemtherapie is voor mensen die last hebben van (abnormale) ophoping van vocht (oedeem) in het lichaam. Door middel van zachte massagetechnieken, zwachtelen en oefeningen wordt de afvoer van het vocht gestimuleerd. Om het effect te behouden kan het nodig zijn om steunkousen aan te meten.

Wanneer oedeemtherapie?

Bij onderstaande aandoeningen is oedeemtherapie aan te raden en wordt dan ook door de verzekering vergoedt:

Chronisch veneuze Insufficiëntie: vaatlijden.
Spataderen, ook na operatie of tijdens zwangerschap.
Diepe Veneuze Trombose.
Primair lymfoedeem: aangeboren insufficiëntie van het lymfesysteem.
Secundair lymfoedeem: lymfoedeem na operatie of als gevolg van schade aan de lymfeklieren na kanker.
Lip-lymfoedeem: combinatie van lymfoedeem en vetweefsel.
Ulcus cruris: slecht genezende wond (zweer) aan het onderbeen.

Procedure oedeemtherapie

De eerste afspraak: tijdens de afspraak bespreken we het probleem. Het gebied waar oedeem zit wordt onderzocht en opgemeten. Vervolgens stellen we een behandelplan op. Als er genoeg tijd is starten we direct met de behandeling.

De vervolg afspraken: afhankelijk van de klachten kan een langere behandeling nodig zijn. Dit kan tussen de twee weken en drie maanden duren. Het komt voor dat blijvende behandeling nodig is als onderhoud.


Steunkousen

Heb je last van vermoeide en onrustige benen, spataderen of dikke enkels? Misschien is er dan sprake van vochtophoping in het lichaam. Een steunkeus of oedeemtherapie kan een oplossing zijn.

Wat doen steunkousen: een steunkous oefent van buitenaf druk uit op uw been. Dit ondersteunt de vaten waardoor het vocht beter afgevoerd wordt. De druk op uw arm of been neemt zo af en de klachten verminderen.

Wanneer zijn steunkousen nodig?

Bij deze aandoeningen zijn steunkousen aan te raden en wordt dan ook door de verzekering vergoedt:

Chronisch veneuze Insufficiëntie: vaatlijden.
Spataderen, ook na operatie of tijdens zwangerschap.
Diepe Veneuze Trombose.
Primair lymfoedeem: aangeboren insufficiëntie van het lymfesysteem.
Secundair lymfoedeem: lymfoedeem na operatie of als gevolg van schade aan de lymfeklieren na kanker.
Lip-lymfoedeem: combinatie van lymfoedeem en vetweefsel.
Ulcus cruris: slecht genezende wond (zweer) aan het onderbeen.

Procedure steunkousen

De eerste afspraak: tijdens deze afspraak bespreken we het probleem. Het been of arm wordt bekeken en de maten worden opgenomen. Op basis van de uitslagen besluiten we welke kous het beste past. Ook bespreken we het materiaal van de kous, de kleur en de afwerking.

De levertijd: afhankelijk van het soort kous kan de levertijd variëren tussen de drie dagen en twee weken.

De vervolg afspraak: als de kous geleverd is, maken we een afspraak om de kous te passen. Als deze niet helemaal naar wens is, kunnen er nog aanpassingen gedaan worden.

Vergoeding: steunkousen worden alleen vergoed met een verwijzing van een arts of specialist. Afhankelijk van de verzekering krijgt u twee paar kousen per 12-14 maanden.


Bekkentherapie methode Cecile Rost

Bekkentherapie rondom zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verweken de banden die de botdelen van het bekken bij elkaar houden. Als deze banden (ligamenten) te zwaar belast worden kan dit pijn rond de bekkengewrichten geven die weken of soms wel jaren aan kan houden. Als het bekken nog lang na de zwangerschap snel uit balans raakt, wordt ook wel gesproken van bekkeninstabiliteit. Cecile Röst, heeft een eenvoudig uit te voeren behandelmethode ontwikkeld met een zeer hoog succespercentage (98% van 430 vrouwen hadden baat bij de behandelingen).

De methode bestaat uit een huiswerkprogramma met oefeningen om de spierpatronen en gewrichtsbewegingen goed uit te balanceren. Dit wordt aangevuld met houdings- en bewegingsadviezen voor dagelijkse activiteiten.

Bekkentherapie bij pijn rond het bekken (SI-gewrichten), lies en lage rug

De Methode Cecile Rost is ook effectief gebleken bij pijn in de bekken-, onderrug-, en liesregio. Door specifieke oefeningen en adviezen hebben velen baat bij deze behandeling. De methode kan gecombineerd worden met massage, dry needling of manuele therapie om een nog beter behandelresultaat te krijgen.


Dry Needling

Dry Needling is een techniek waarbij een zeer dun naaldje in de spierknoop (triggerpoint) geprikt wordt. Zo`n spierknoop of triggerpoint is een zeer plaatselijke verharde en pijnlijke plek in een spier, die de oorzaak kan zijn van pijn in dezelfde of een andere regio. Een spierknoop in je schouder kan bijvoorbeeld uitstralende pijn veroorzaken in je hoofd of in je arm. Omdat er geen vloeistof wordt geinjecteerd, spreekt men van Dry Needling. Als de triggerpoint wordt geraakt kan er een lokale `twitch` ontstaan. De spier spant dan even kort aan.

Deze vorm van therapie is een beetje pijnlijk maar is over het algemeen veel sneller effectief dan massage. Vaak voel je direct na de behandeling al een vermindering van pijnklachten of een vrijer gevoel van bewegen. Wel kan het behandelde gebied nog wat beurs voelen na de behandeling, dit voelt als spierpijn en trekt meestal na één tot twee dagen weg.


(Sport) Massage

Tijdens de behandeling kunnen er diverse vormen van massage toegepast worden:
– Sportmassage: over het algemeen wat hardere technieken voor zowel sporters als mensen die graag een hardere vorm van massage wensen.
– Ontspanningsmassage: zachtere technieken gericht om lekker te ontspannen.
– Bindweefselmassage: massage van de diverse bindweefsellagen/fascia van de huid. Deze massage kan gevoelig zijn.
– Triggerpointmassage: diepe drukkende massage van de spierknopen.

Het is ook mogelijk om alleen een massage te boeken. Dit wordt niet vergoedt door de verzekering maar kan al vanaf 20 euro!


Medical tape/ Kinesio tape/ Sporttape

Medical tape is een huidvriendelijke zeer rekbare tape in verschillende kleuren. De tape wordt vaak bij sporters gezien maar kan voor iedereen uitkomst bieden. Met deze tape kan men de spanning in de spieren verhogen of juist verlagen, gewrichten stabiliseren, vocht afvoeren en pijn in een bepaalde regio verminderen.


Second opinion

Ben je onder behandeling en lijken je klachten niet of nauwelijks te verbeteren, dan kan je overwegen om een vrijblijvende afspraak in te plannen om de klachten opnieuw en op een andere manier te laten beoordelen. Door de unieke kijk op het lichaam als één geheel, bestaat er een grote kans dat ik wellicht wel de oorzaak van de klacht kan ontdekken, zodat je weer volledig kan herstellen.


Total body check

Voor wie het prettig vindt dat het lichaam eens grondig onderzocht wordt. Alle spieren en gewrichten worden doorlopen en de `zwakke schakels` worden uitgelicht en besproken.


Preventieve behandeling

Doordat het hele lichaam wordt gescand op zwakke schakels en vervolgens weer in balans gebracht, kan dit blessures voorkomen. Tevens kan dit de kans op operaties en artrose in gewrichten verminderen.