Pijn na een ongeluk/ongeval

Heb je nog steeds last van whiplash klachten ondanks dat het al even geleden ontstaan is? Dit kan erg vervelend. Het is dan ook belangrijk om te achterhalen waar in je lichaam de stijfheid allemaal zit. Een stijve bovenrug of heup kan de klachten bijvoorbeeld in standhouden. Met Manuele Therapie E.S.® wordt goed onderzocht waar je pijn vandaan komt en vervolgens uitgebreid behandeld. Een behandeling Manuele Therapie E.S.® bij whiplash/ pijn na een ongeluk kan jou helpen!

Pijn in een groot deel van je lichaam

Na een auto ongeluk, val van de trap, sport ongeluk of ander ongeval, kan je nog lang pijn hebben in je lichaam. De eerste tijd vind je dit logisch, maar na een tijdje kan het je gaan irriteren. Had je niet allang hersteld moeten zijn? Waarom gaat het bij jou zo langzaam? Je wilt ten slotte weer lekker kunnen werken en sporten.

Heb je pijn op één plek in je lichaam? Dan heb je het idee dat als dit opgelost is, je klachtenvrij bent. Echter, soms blijft de pijn aanhouden. Het kan dan zijn dat er tijdens of na het ongeval ook ergens anders in je lichaam stijfheid is ontstaan. Zolang dit niet opgelost wordt, kan je lichaam niet volledig herstellen.

Heb je daarentegen pijn op meerdere plekken in je lichaam? Dan kan het zijn dat je moet kiezen aan welke blessure je het eerst gaat werken. Dit terwijl de klachten elkaar in stand houden. Kortom, het is belangrijk dat na een ongeluk of ongeval je hele lichaam goed onderzocht wordt op disbalans in spieren en gewrichten. Als alle knelpunten vervolgens behandeld worden, kan je vaak pas goed herstellen.

Pijn in je nek/ whiplash

Als je pijn hebt in je nek na een ongeluk wordt dit al snel whiplash of WAD ( Whiplash associated disorders) genoemd. Letterlijk betekent whiplash ‘zweepslag’. Je hoofd heeft een plotselinge beweging naar achteren en naar voren gemaakt ten opzichte van je romp. Hierbij zijn de spieren en banden van je nek iets uitgerekt. Je nek voelt dan wat stijf en pijnlijk aan en het kan lastiger worden om je hoofd te bewegen. Bij een whiplash wordt vaak gedacht aan pijn in je nek na een auto ongeluk. Maar wist je dat een whiplash op verschillende manieren kan ontstaan? Naast een aanrijding met je auto, kan het ook ontstaan door een klap tegen je hoofd met sporten of een duik in ondiep water. Waar het om gaat is dat je hoofd een flinke ‘zwiepende’ beweging heeft gemaakt ten opzichte van je lichaam. De pijn kan je dezelfde dag nog voelen, maar soms ook pas dagen erna. Je hoeft er geen klachten aan over te houden. Toch zijn er een aantal mensen die er in het dagelijks leven nog hinder van ondervinden.

Symptomen bij een whiplash

  • Pijn en stijfheid in de nek, hoofdpijn, arm en of schouder
  • Duizeligheid of licht in het hoofd
  • Concentratieproblemen
  • Vermoeidheid, slaapproblemen
  • Niet goed tegen licht of geluid kunnen

Het herstel van whiplash

Meestal herstel je na een whiplash erg snel. Binnen zes weken na het ongeluk is meer dan de helft van de mensen weer aan het werk en na een jaar vrijwel iedereen. De meeste mensen hebben geen blijvende klachten. Het herstel gaat langzamer als je meteen na het ongeluk al nekpijn hebt of als je last hebt van tintelingen in je arm of hand. Uit onderzoek is gebleken dat bewegen en stapsgewijs opbouwen van activiteiten beter is dan rust houden of een halskraag dragen. Vooral dat laatste wordt niet aangeraden omdat hierdoor je spieren en banden in je nek slapper kunnen worden.

Behandeling Manuele Therapie E.S.® bij whiplash/ pijn na een ongeluk

Ondanks dat je pijn ervaart in een deel van je lichaam. Is er een grote kans dat ergens anders ook stijfheid zit, die klachten kan geven of in stand kan houden. Stijfheid in je schouder, bovenrug of zelfs onderrug die tijdens het ongeval zijn ontstaan, kan ervoor zorgen dat een andere regio minder goed kan herstellen. Om deze reden wordt met Manuele Therapie E.S.® niet alleen de pijnplek uitvoerig onderzocht en behandeld, maar bijvoorbeeld ook je schouder, bovenrug en je onderrug. De behandeling is zacht en je wordt niet gekraakt. Ten slotte krijg je adviezen en oefeningen mee waar je zelf mee aan de slag kunt.

Kortom, heb jij pijn sinds een ongeluk of ongeval? Een behandeling Manuele Therapie E.S.® bij whiplash/ pijn na een ongeluk kan helpen voor jou!

Nieuwsgierig geworden? Lees hier meer over Manuele Therapie E.S.®.

Neem gerust contact op voor meer informatie of vraag een gratis adviesgesprek aan.

De hoofdbeweging bij een whiplash. Eerst naar achteren, dan naar voren en beneden.