Osteoporose

Heb je last van osteoporose? Geen zorgen het komt vaak voor: 55% van alle Nederlanders boven de 50 heeft er last van. Echter, het is belangrijk om osteoporose vroeg vast te stellen. Zo kan je samen met je huisarts een actieplan bedenken. Bovendien kan op deze manier snel gestart worden met het soepeler en sterker maken van je spieren en botten. Sterke spieren botten verlichten de druk op de gebieden waar je osteoporose zit. Met Manuele Therapie E.S.® wordt goed onderzocht waar de knelpunten in je lichaam zitten en vervolgens uitgebreid behandeld. Kortom, een behandeling Manuele Therapie E.S.® bij osteoporose kan er bij jou voor zorgen dat je minder kans hebt op breuken.

Wat is osteoporose

Osteoporose veroorzaakt verdunning en verzwakking van je botten. Ofwel, bij osteoporose word je bot zwakker omdat er minder bot wordt aangemaakt dan dat er wordt afgebroken. Als gevolg van verzwakking van je bot, wordt het risico op een botbreuk groter. Osteoporose kan op alle leeftijden ontstaan. Toch loop je als vrouw het meeste risico om de ziekte te krijgen. Zo zal de helft van de vrouwen en een kwart van de mannen boven hun 50e een botbreuk oplopen.

Risicofactoren voor osteoporose

 • Vrouw
 • Gevorderde leeftijd (50+)
 • Kleine lichaamsbouw, ondergewicht
 • Genetische bepaling
 • Overmatig alcohol/roken/koffie
 • Inactieve levensstijl
 • Laag vitamine-D en Calcium gehalte
 • Medicijnen (bijv. steroïden, heparine)

Symptomen van osteoporose

 • Snel iets breken (bijvoorbeeld je enkel bij een verstapping, je vingers bij een beknelling, je rib bij hoesten of je pols bij een zachte val).
 • Afname van je lichaamslengte. Je bent in korte tijd erg gekrompen.
 • Compressiefractuur (inzakkingsbreuk) van je rug.

Hoe wordt osteoporose vastgesteld?

Osteoporose kan snel in pijnloos bij jou vastgesteld worden met een speciale röntgenfoto, een Dexa-scan. Deze scan meet de botdichtheid van jouw bot. Je kunt deze scan aanvragen bij de huisarts als je vermoed dat je osteoporose hebt.

Manuele Therapie E.S.® bij osteoporose

Het is belangrijk om te zorgen dat je spieren en gewrichten sterk zijn zodat de plek(ken) waar osteoporose zit, ontlast wordt. Om deze reden wordt met Manuele Therapie E.S.® niet alleen de plek waar osteoporose zit, uitvoerig onderzocht en behandeld. Maar bijvoorbeeld ook je schouder, bovenrug en je onderrug. De behandeling is zacht en je wordt niet gekraakt. Ten slotte krijg je adviezen en oefeningen mee waar je zelf mee aan de slag kunt.

Kortom, heb jij osteoporose en wil je een botbreuk voorkomen? Een behandeling Manuele Therapie E.S.® bij osteoporose is zeker de moeite waard voor jou!

Nieuwsgierig geworden? Lees hier meer over Manuele Therapie E.S.®.

Neem gerust contact op voor meer informatie of vraag een gratis adviesgesprek aan.

Gezond bot t.o.v. osteoporose.